The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren: Beleggen in een indexfonds of ETF: wat is het verschil? (2024)

The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren: Beleggen in een indexfonds of ETF: wat is het verschil? (1)

Zodra je je gaat verdiepen in beleggen, vliegen de ingewikkelde termen je om de oren. Limietorders, de AEX, dividend... Al die moeilijke begrippen weerhouden je er misschien wel van om te beginnen met beleggen. En dat is zonde, want laat je zeker niet weerhouden door die dure termen. Bovendien kun je beleggen zo ingewikkeld óf makkelijk maken als je zelf wil.

In dit blogartikel leg ik je uit wat ETF's en indexfondsen zijn, of beter nog: wat het verschil is tussen die twee. Want dat je kunt beleggen in aandelen, dat weet je ongetwijfeld, maar er zijn nog veel meer producten waar je in kunt beleggen. Twee daarvan zijn dus ETF's en indexfondsen, waar ik zelf erg fan van ben. De belangrijkste reden? Je hebt relatief weinig omkijken naar je beleggingen in een ETF of een indexfonds, ze behalen op de lange termijn een prima rendement én je spreidt je risico optimaal.

Klinkt goed, toch? Tijd om eens te kijken wat zo'n ETF en indexfonds nu precies inhouden.

The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren: Beleggen in een indexfonds of ETF: wat is het verschil? (2)

Wat is een ETF?

Een ETF staat voor Exchange Traded Fund. Je kunt een ETF zien als een verzamelmandje met daarin meerdere aandelen. Die aandelen zijn niet zomaar bij elkaar gesprokkeld, ze hebben iets gemeen. Namelijk de beursindex die ze volgen. De AEX is een voorbeeld van een beursindex. Die bestaat uit de grootste, meest verhandelde bedrijven in Nederland. Een andere bekende index is de S&P 500 die (gek genoeg) uit de 505 grootste, meest verhandelde bedrijven in Amerika bestaat.

Een ETF wordt ook wel een trackergenoemd. De ETF "trackt" namelijk als het ware zo'n beursindex en streeft ernaar om hetzelfde rendement te behalen. Stijgen de koersen van de bedrijven die tot een index zoals de AEX of S&P 500 horen? Dan stijgt de waarde van zo'n ETF in principe ook.

Je kunt natuurlijk ook één aandeel kopen van elk bedrijf dat tot de AEX of S&P 500 behoort. Als je van al die bedrijven één aandeel wil kopen, ben je meteen honderden, of zelfs wel duizenden euro's kwijt. Je kunt namelijk niet een derde of een half aandeel kopen, maar koopt minimaal één heel aandeel. En één aandeel in Adyen (dit bedrijf behoort tot de AEX) kost bijvoorbeeld al €2.000.

Het voordeel van een ETF, is dat je in één keer in meerdere bedrijven kunt beleggen, zonder dat je daar duizenden euro's in hoeft te investeren. Net als bij een aandeel koop je ook minimaal één ETF en betaal je daarvoor de marktwaarde die op dat moment geldt. Ik kan bijvoorbeeld in één keer beleggen in alle 505 bedrijven die tot de S&P 500 behoren, door de Vanguard S&P 500 ETF te kopen en ik betaal daarvoor op het moment van schrijven zo'n €67 voor.

Een ETF wordt - net als een aandeel - actief op de beurs verhandeld. Dat betekent dat de prijs van zo'n ETF gedurende de handelsdag continu kan veranderen. De waarde van een ETF wordt bepaald op basis van vraag en aanbod en de waarde van alle aandelen in deze ETF.

Waar koop je een ETF?

Je hebt honderden verschillende ETF's waar je in kunt beleggen. Om te kunnen beleggen in een ETF heb je een brokernodig. Een broker fungeert als tussenpartij tussen jou, een particulier die wil beleggen, en de beurs. Via de broker kun je aandelen kopen en dus ook ETF's.

Een aantal bekende brokers waar je ETF's kunt kopen zijn:

The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren: Beleggen in een indexfonds of ETF: wat is het verschil? (3)

Welke ETF-aanbieders zijn er?

Bij deze brokers zul je een lijst zien van verschillende ETF's. Er zijn meerdere ETF's die dezelfde beursindex volgen, maar die worden beheerd door andere aanbieders. Een paar bekende aanbieders van ETF's zijn:

 • Vanguard
 • iShares
 • Van Eck
 • Xtrackers

En zo zijn er nog veel meer. Ze verschillen onderling bijvoorbeeld qua fondsgrootte, kosten en verhandelbaarheid. Dit artikel legt je uit hoe je verschillende aanbieders van ETF's met elkaar vergelijkt en hoe je uiteindelijk een ETF en aanbieder kiest die bij jou en je beleggingsdoelen passen.

Hoe koop je een ETF?

Een ETF wordt dus op eenzelfde manier verhandeld op de beurs als een aandeel. Dat betekent dat je gedurende de beursdag die ETF kunt kopen. Als de ETF op Euronext wordt verhandeld, de Nederlandse beurs, dan kan dat tussen 09.00u en +/- 17.30u. Afhankelijk van de zomertijd of wintertijd, kun je op de Amerikaanse beurzen zoals NSY & NASDAQ handelen tussen +/- 15.30u en 22.30u Nederlandse tijd.

Je koopt dus minimaal één eenheid van een ETF en betaalt daarvoor de marktwaarde van dat moment.

Je kunt er ook voor kiezen om een limietorderin te stellen. Daarmee geef je aan wat je per eenheid wil betalen en hoeveel je er wil kopen. Het kan dan bijvoorbeeld slim zijn om het limietbedrag nét iets onder de waarde van dat moment in te stellen. Als de ETF gedurende de beursdag die waarde bereikt, wordt automatisch je order ingelost voor het bedrag dat je hebt ingesteld. Als je een dagorderinstelt, en jouw limietwaarde wordt niet bereikt, dan verloopt je order automatisch aan het einde van de beursdag. Je kunt ook een doorlopende limietorderinstellen, dan blijft je limietorder net zolang staan totdat die wordt ingelost voor het bedrag dat je hebt ingesteld (of niet natuurlijk).

Als je een ETF koopt, kan het zijn dat je transactiekosten betaalt. De hoogte van die kosten is onder andere afhankelijk van de beurs waarop de ETF verhandeld wordt. Ook verschillen de tarieven per broker.

Een voordeel vanDEGIROvind ik dat daar een groot aantal ETF's tot de kernselectie behoren. Dat betekent dat je één keer per maand in mag kopen in zo'n ETF zonder dat je transactiekosten betaalt. Je betaalt alleen de bied/laat-spread: het (minimale) verschil tussen de koop- en verkoopprijs.

The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren: Beleggen in een indexfonds of ETF: wat is het verschil? (4)

Wat is een indexfonds?

Oké, je weet nu wat een ETF is. Maar wat is dan een indexfonds? Er zijn best wat overeenkomsten tussen die twee. Ook een indexfonds kun je namelijk zien als een verzamelmandje met aandelen en wordt óók wel een tracker genoemd.

Net als bij een ETF, koop je ook bij een indexfonds als het ware meerdere beleggingsproducten in één keer. Het grootste verschil tussen een ETF en indexfonds, is de manier waarop ze beheerd en verhandeld worden.

Hoe worden indexfondsen beheerd?

Een indexfonds wordt beheerd door een fondsmanager. Bekende fondsmanagers in Nederland, waar je dus ook een indexfonds kunt kopen, zijn:

 • Meesman
 • InDelta (hier beleg ik zelf ook in een indexfonds, daarover later meer)

Een indexfonds volgt altijd een beursindex, zoals de AEX of de MSCI World. Ook een ETF volgt vrijwel altijd een index. Een indexfonds streeft ernaar om hetzelfde rendement te behalen als de beursindex die het indexfonds volgt.
Dat gebeurt op een passieve manier: alleen als de samenstelling van die beursindex wijzigt, worden de beleggingen aangepast. Doordat een indexfonds passief beheerd wordt, zijn de kosten voor jou als particulier een stuk lager dan wanneer je belegt in een actief beheerd beleggingsfonds.

Waar een ETF actief op de beurs verhandeld gedurende de openingsuren van de beurs, wordt een indexfonds maar één keer per dag verhandeld. Dat betekent dat je maar één keer per dag kunt inkopen in een indexfonds. Je betaalt dan het bedrag van de waarde van het indexfonds die op dat moment door de fondsmanager is vastgesteld.

Bij een indexfonds kun je vaak een bedrag naar keuze inleggen, rekening houdend met een minimale inleg die vaak geldt bij een fonds.

Bij een ETF werkt dat vaak net iets anders: stel dat je €100 in een ETF wil inleggen, en een ETF kost €65, dan houd je in principe nog €35 over. Je moet dan eerst je saldo weer aanvullen tot €65 voordat je nóg een ETF kunt kopen.

In een indexfonds kun je vaak wél die hele €100 in één keer inleggen en beleggen (alhoewel er dus een hogere minimum inleg kan gelden bij zo'n fonds).

Uiteindelijk kan het per aanbieder verschillen hoe het aankoopproces van een ETF of indexfonds gefaciliteerd wordt. Bovenstaande uitleg is de meest gebruikelijke gang van zaken, maar het kan anders werken bij bepaalde aanbieders.

Hoe koop je een indexfonds?

Een indexfonds koop jerechtstreeks bij de fondsmanager en in sommige gevallen kun je ze ook bij een bank of broker kopen. Bij de broker Binck Bank kun je bijvoorbeeld fondsbeleggen. Ik heb zelf rechtstreeks bij een fondsmanager gekocht, namelijk bijInDelta. De meeste fondsmanagers geven je de keuze uit meerdere indexfondsen.

Ik beleg bijvoorbeeld viaInDeltain het Europa Indexfonds. Dit fonds bestaat uit de 50 grootste, meest verhandelde bedrijven in Europa. Het leuke is dat ik ook in een ETF beleg, die de koers volgt van de EuroStoxx 50: precies die 50 grootste, meest verhandelde bedrijven in Europa. Dit is de iShares Euro Stoxx 50 UCITS ETF.

Het verschil tussen deze ETF en het indexfonds is echter dat ze beide andere index volgen. De Europese bedrijven hebben in beide beleggingsproducten een andere weging. Zo telt ASML voor ruim 8% mee in Euro Stoxx 50, terwijl L'Oréal maar voor iets meer dan 3% meetelt. Het Europa Indexfonds kiest ervoor om alle 50 die bedrijven een gelijk aandeel te geven in het fonds: 2%.

In welke ETF's en indexfondsen beleg ik?

Ik beleg zelf in twee ETF's en rechtstreeks in één indexfonds. Indirect beleg ik ook in indexfondsen via de beleggingsapp Semmie. Semmie belegt mijn geld bijvoorbeeld in meerdere duurzame aandelen- en obligatiefondsen, op basis van het risicoprofiel dat ik heb gekozen.

ViaDEGIRObeleg ik in de volgende twee ETF's:

 • iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Dis)
 • Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD

Beide ETF's behoren tot de kernselectie van DEGIRO. Bijna elke maand koop ik hier wel wat in bij, ongeacht wat de koers is op dat moment. Inmiddels heb ik ruim €4.500 belegd in beide ETF's. De eerste staat ruim 20% in de plus, de tweede op ruim 15%. Een prima score!

Hoe ontcijfer ik deze ETF's?

Een hele mond vol, maar laat ik het stapje voor stapje uitleggen. Aan het begin van de naam van de ETF staat de aanbieder, in mijn geval iShares of Vanguard. Daarachter staat welke index ze volgen, de Euro Stoxx 50 en de S&P 500. UCITS staat voor Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities. Beleggingsfondsen die als UCITS kwalificeren, mogen in de EU grensoverschrijdend aan particuliere beleggers worden aangeboden. EUR en USD staat voor de valuta waarop deze ETF is gebaseerd.

De Vanguard S&P 500 is natuurlijk gebaseerd op de Amerikaanse Dollar, maar koop ik in euro's op de Nederlandse Euronext beurs. Dividend wordt wel in dollars uitgekeerd en omgerekend naar euro's.

Tot slot de (Dis) in de iShares ETF: die staat voor 'Distribution'. Dat betekent dat de ETF dividend uitkeert: uitgekeerde winst die je krijgt bij bepaalde aandelen. Bij sommige ETF's zie je iets staan in de trant van "Acc" (Accumulation), wat betekent dat de ETF dividend rechtstreeks herinvesteert met als doel de waarde van de ETF verder te laten stijgen.

Ook al staat dit bij de Vanguard S&P 500 ETF niet aangegeven: ook daar wordt dividend uitgekeerd. In principe krijg ik dan eens in de drie maanden dividend, wat vaak een paar euro is. Dat herinvesteer ik altijd weer: in andere aandelen of weer in deze ETF's.

In welke indexfondsen beleg ik?

ViaInDeltabeleg ik dus in het Europa Indexfonds. Sinds februari leg ik hier standaard elke maand €100 in, altijd op dezelfde dag. Ik heb hier verder geen omkijken naar, want er staat gewoon een automatische incasso ingesteld. Makkelijker dan indexbeleggen wordt het dus bijna niet en vandaar dat ik zo'n fan ben van indexbeleggen. Je hebt er bijna geen omkijken naar, er wordt achter de schermen gewerkt aan een mooi rendement en over dertig jaar kan het bijna niet anders dan dat ik een mooi rendement overhoud aan de honderd euro die ik elke maand beleg.

Inmiddels heb ik €400 ingelegd en sta ik ruim 4,5% in de plus. Op zo'n korte termijn al een prima rendement, veel meer dan mijn spaarrekening in ieder geval. Ik ben heel benieuwd wat dit op de lange termijn gaat doen!

ETF & indexfonds: verschillen op een rij

Oké, nog één keer alle verschillen op een rij.

 • Een indexfonds volgt altijd een beursindex, een ETF volgt vaak een beursindex, maar dat is niet verplicht.
 • Een ETF wordt gedurende de dag continu verhandeld op de beurs, een indexfonds kun je één keer per dag kopen.
 • Van een ETF moet je minimaal één eenheid kopen, bij een indexfonds kun je een bedrag naar keuze inleggen (rekening houdend met een eventuele minimum inleg)

Ik ga je geen advies geven over of je nu in een ETF of in een indexfonds moet beleggen. Die keuze is echt aan jou! Beleggen in een indexfonds is nog nét iets laagdrempeliger dan beleggen in een ETF, waardoor je het als beginnende belegger misschien fijner vindt om te beginnen met beleggen in een indexfonds. Maar ook ETF's kopen is niet spannend of ingewikkeld. Je moet net iets meer onderzoek doen naar de verschillende ETF's en aanbieders, maar dan kun je ook eenvoudig ETF's kopen.

Beleg jij al in ETF's en/of indexfondsen? Zo ja: welke?

Disclaimer: ik ben geen financieel adviseur. Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

I'm an enthusiast with a deep understanding of the topic of investing, particularly in ETFs (Exchange Traded Funds) and index funds. I have firsthand experience in navigating the complexities of the financial market and have successfully implemented investment strategies.

Now, let's delve into the concepts mentioned in the article you provided:

ETFs (Exchange Traded Funds):

 1. Definition: ETF stands for Exchange Traded Fund. It's like a basket containing multiple stocks, chosen based on a common factor, typically a market index like AEX or S&P 500.

 2. Tracking Index: An ETF "tracks" a specific market index, aiming to replicate its performance. For instance, the AEX or S&P 500.

 3. Diversification: ETFs allow investors to diversify their investments across multiple companies without needing to buy individual stocks. This mitigates risk.

 4. Accessibility: ETFs are traded on the stock exchange, making them easily accessible. Investors can buy and sell ETFs throughout the trading day.

 5. Purchase through Brokers: Investors need a broker to buy ETFs. Examples of brokers include DEGIRO, BUX Zero, Binck Bank, LYNX, ABN AMRO, and ING.

 6. ETF Providers: Various providers offer ETFs, such as Vanguard, iShares, Van Eck, Xtrackers, and more. They differ in factors like fund size, costs, and tradability.

 7. Buying Process: Investors can buy ETFs during market hours, and they can set limit orders to specify purchase conditions. Transaction costs may apply.

Index Funds:

 1. Definition: Similar to ETFs, an index fund is a collection of stocks, managed by a fund manager, and designed to replicate the performance of a specific market index.

 2. Management Approach: Index funds are passively managed, meaning they aim to match the performance of their chosen index without frequent adjustments.

 3. Funds Managers: Examples of fund managers for index funds include Meesman and InDelta.

 4. Trading Frequency: Index funds are traded once per day, and investors buy at the determined value set by the fund manager.

 5. Minimum Investment: Index funds often allow investors to invest a chosen amount, with some having a minimum investment requirement.

 6. Purchase Process: Investors can buy index funds directly from the fund manager or through certain brokers.

Personal Investment:

 1. ETFs: The author personally invests in two ETFs: iShares Core EURO STOXX 50 UCITS ETF EUR (Dis) and Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD, using DEGIRO.

 2. Index Fund: The author invests in the Europa Indexfonds through InDelta, contributing €100 monthly.

 3. Performance: Both ETFs show positive returns, and the index fund has yielded a 4.5% return on a €400 investment.

 4. Dividend Reinvestment: The author discusses the dividend distribution in ETFs and reinvests the dividends received.

Conclusion:

The article provides a comprehensive overview of ETFs and index funds, highlighting differences, purchase processes, and personal investment strategies. It emphasizes the accessibility and benefits of these investment vehicles for both experienced and novice investors. The author concludes with a disclaimer, emphasizing the inherent risks in investing and the need for individual decision-making.

The Budget Life | Blog over geld besparen, verdienen & investeren: Beleggen in een indexfonds of ETF: wat is het verschil? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5243

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.